Sapca de baseball reprezinta o atitudine. Fie ca se poarta cu borul in fata (pentru protectia ochilor de soare) sau in spate (pentru un aer ‘cool’), din necesitate (pentru a nu mai fi nevoit sa iti aranjezi parul) sau pentru stil, pentru a sustine o echipa sau un brand sau doar pentru frumusetea unui ‘print’, ea a devenit un accesoriu omniprezent. Steven Spielberg nu regizeaza fara a purta acest accesoriu, iar Gwen Stefani o include frecvent in look-ul sau faimos.

Sapca este o piesa importanta din echipamentul sportiv inca din anii  1860, dar purtarea ei in afara terenului de sport a devenit acceptabila in canoanele sociale dupa anii 1970. Inceputul a fost doar pentru a apara ochii de soare. Sapca este acum o piesa nelipsita din moda strazii si din majoritatea garderobelor, pentru tinute casual urban.

Inradacinarea ei ca piesa a imbracamintii zilnice s-a datorat popularizarii sporturilor  cu ajutorul televiziunii sau purtarii sale de catre vedete americane, cum ar fi Tom Selleck, Spike Lee sau Woody Harrelson.  Sapca de baseball a devenit populara mai ales datorita predilectiei generale a oamenilor pentru tinute lejere, informale si a dorintei de a afisa un aer tineresc si sportiv. Ea este un simbol al culturii populare americane.

Designul sepcii a variat putin de-a lungul anilor, formatul standard a evoluat in doar cateva variante de-a lungul istoriei si, in principiu, diferentele cele mai mari sunt date de culoare si printurile folosite. In zilele noastre unii creatori au impins granitele pana la a o fabrica din materiale luxoase si a o asocia cu un smoking sau alte tinute de mare gala – dar aceasta abordare este doar pura excentricitate.