Studiile asupra Evului Mediu ne spun ca printre obiectele personale cele mai utilizate erau nelipsitul cutit si un servet. Inventarea prosopului este legata de orasul Bursa din Turcia, in secolul al XVII-lea. Aceste servete turcesti erau bucati de bumbac sau in, care absorbeau apa foarte repede si se si uscau foarte repede, folosite la baile turcesti (peshtamal). Ele exista si in ziua de azi, in forma usor modificata. Pana in secolul al XVIII-lea prosoapele au inceput sa aiba tesatura cu fir buclat caracteristica. Industrializarea si intensificarea comertului cu bumbac le-au facut sa devina accesibile abia in secolul al XIX-lea.

In zilele noastre prosoapele au diferite forme, marimi si culori avand rolul de  prosoape de baie, pentru picioare sau pentru maini, pentru fata sau prosoape pentru bucatarie. Sunt folosite si in sporturi (inot, fitness, tenis, golf etc.). in Japonia un prosop umed (oshibori) este folosit pentru curatarea mainilor inainte de a manca.

Bumbacul, miraculos de moale, pufos si absorbant, este folosit din cele mai vechi timpuri pentru servete si prosoape, in zilele noastre cu sau fara un adaos de poliester. Durabilitatea bumbacului si textura fina si absorbanta  il fac materialul ideal pentru acest gen de articole.

Prosoapele sunt caracterizate de o unitate de masura in g/cmp – cele mai dense si mai groase fiind mai absorbante si mai potrivite pentru baie. Adaosul de poliester scade capacitatea de absorbtie.  Este bine sa alegeti prosoapele din bumbac 100%!

Fiti atenti la marimea prosopului atunci cand il alegeti, pentru a fi potrivit necesitatilor. Trebuie sa aveti in casa cateva seturi (continand prosoape de marimi diverse) pentru fiecare mebru a familiei.  Respectati indicatiile producatorului privind conditiile de spalare si nu exagerati cu balsamul (ba chiar puteti sa il omiteti pentru a proteja fibra si puterea de absorbtie)!