Imprimeurile cu carouri (sau ecosez) isi au originea in imprimeurile traditionale ale kilt-ului scotian. Multitudinea de culori si modele, reprezentand la vremea respectiva diferitele clanuri scotiene, a patruns adanc in cultura vestimentara de pe mapamond, atat in moda masculina cat si in cea feminina.

O alta sursa a raspandirii acestui gen de camasi este traditia germana bavareza, in care camasile pepit sunt nelipsite din tinuta masculina - vezi Oktoberfest.

Cu modele mari si mici, in culori naturale si neutre sau dimpotriva, culori stridente, indraznete, din diferite tesaturi, de la bumbac usor pana la flanel, ea a intrat in uzul general, pentru orice sezon.

Cand?

Avem chiar o paleta foarte larga de curente si situatii in care camasa in carouri se simte ca la ea acasa, in orice sezon. Ea este purtata uneori in stilul cel mai pur conservator in tinute pretentioase, rafinate, evident cu poalele bagate in pantaloni. Abordarea moderata este in tinuta casual pentru timpul liber sau cea smart casual potrivita uneori pentru job. Sau este adesea simbolul celui mai lejer si non-conformist stil, care se trage din stilul punk-rock, grunge, hip-hop, evident cu poalele afara. Si descheiata obligatoriu, purtata peste tricou. Tot ea poate atenua stresul parintilor privind tinutele pentru scoala: de la clasele mici pana la studentie, camasa in carouri poate fi o alternativa cu stil, amintind de stilul "college" britanic.

Millenials

Dar ce se poate spune despre relatia generatiei mileniului III cu camasa in carouri? Hipsterii si mai nou denumitii "lumbersexuali" sunt si ei adeptii neconditionati ai camasilor in carouri.

Combinatii

Poate fi combinata cu noul costum, cu pantalonii de catifea sau, cel mai frecvent in viata trepidanta a secolului XXI, cu blue jeans.

Cei mai curajosi pot purta la ea cravate intotdeauna in contrast, cu imprimeuri indraznete sau daca nu, uni, mai cuminti.

Intotdeauna este irezistibila combinatia cu un pulover en coeur sau cu cardigan – ambele chiar in culori indraznete, cu blazere sau cu sacouri sport sau clasice.

Simbol al artistilor si intelectualilor anilor 80, camasa in carouri imprima un spirit independent si uneori un aer boem, tradandu-si vechile origini etno si confirmandu-si valabilitatea pentru viitor.