‘’In India creste lana in copaci’’

In antichitate, printre primii care au descris bumbacul pentru europeni, Plinius și Herodot vorbesc despre copacii in care creste lana, un lucru nemai intalnit in Europa, unde se folosea doar lana provenita de la animale.

Bumbacul se cultiva in India de mii de ani, datorita climei tropicale calde și umede. Astazi este al doilea mare exportator de bumbac pe plan global (dupa Stalele Unite). A fost exportat sub forma de materia prima, uneori sub forma de panza de bumbac care era apoi vopsita in Europa sau, ca in zilele noastre, sub forma finita de articole de bumbac.

Zilnic in India fiecare persoana poartă ceva de bumbac, camasa de bumbac purtata de barbatii indieni este un simbol al Indiei democratice. In viata de zi cu zi fiecare dintre noi vine in mod cert in contact cu bumbacul din componenta diferitelor obiecte textile. Este cea mai utilizata fibra din lume in produsele textile.

Proprietatile care fac bumbacul de neinlocuit in viata noastra

Bumbacul se preteaza la absolut orice articole de imbracaminte (camasi barbatesti, tricouri, rochii, baticuri, sepci, blue jeans sau sireturi pentru pantofi etc.) si orice articole textile, prosoape, lenjerie, obiecte decorative de interior etc.

Este un simbol si al bogatiei, datorita proprietatilor favorabile, dar si al saraciei totodata, datorita accesibilitatii sale.

Bumbacul este natural, non-alergenic, deci foarte potrivit celor care sufera de astm pentru ca nu raspandeste mici particule in aer si persoanelor alergice. Hainele sunt moi si placute la atingere, ofera o buna aerisire a pielii. Pentru cei cu preocupari ecologiste, nu este de neglijat ca este biodegradabil.

Obiectele de bumbac au o intretinere usoara, sunt durabile si se preteaza ocupatiilor care predispun la murdarire, fiind usor de spalat. Bumbacul nu retine mirosurile corpului, absoarbe bine transpiratia corpului si o elimina cu usurinta si succes.

Se vopseste foarte usor si de aceea panza de bumbac poate lua orice culoare si orice nuanta – de aici frumusetea culorilor si posibilitatea de a avea imprimeuri variate.

Din viata noastra nu poate lipsi bumbacul, din momentul diminetii in care ne uscam fetele cu prosopul moale de bumbac si pana cand seara ne incepem odihna in patul cu cearsafuri curate de bumbac.